Personal Trainer

Aihetta on tosi haastavaa lähestyä vain yhdeltä osa-alueelta sen lipsahtamatta raiteiltaan suuremman virran vietäväksi. Kaikessa yksinkertaisuudessaan personal training on henkilökohtaista, suunnitelmallista, pitkäjänteistä ja tavoitteiden suuntaista valmennusta, ei pelkästään fyysistä kuntovalmennusta vaan myös terveiden elintapojen konsultointia ja ravitsemusneuvontaa.
      Itse nään personal trainer -ammattini erittäin monipuolisena mahdollisuutena, jossa vaihtoehtojen ja kouluttautumisen kirjo on valtava. Toisinaan PT:t haluavat perehtyä syvemmin tietyn osa-alueen valmennukseen, kuten esimerkiksi fitness-urheiluun tai lihasmassan kasvattamiseen. Mun mielestä personal trainerin ammatti on kokonaisvaltaista työtä, jossa on hyvä omata monipuolinen ammattitaito, mutta osata myös ohjeistaa asiakas eteenpäin kolleegalle, jos oma tietotaito esimerkiksi fitness-urheilun valmennukseen on suppea.

Miksi asiakas haluaa personal trainerin? Vastauksia löytyy melkein yhtä paljon, kuin asiakkaitakin. Jokainen asiakas on yksilö, jonka henkilökohtaisten tavoitteiden pohjalta lähdetään projektia yksilöllisesti suunnittelemaan ja toteuttamaan. Sitoutuminen liikuntaan ja terveellisempiin elintapoihin on personal trainerin kanssa helpompaa sekä oman motivaation löytäminen ja säilyttäminen mielekkäämpää. Yleensä ihmiset eivät tiedä kuinka paljon, kuinka usein tai miten liikkua. Ongelmana saattaa myös olla liikunnan ja ruokavalion yhdistäminen tai liikunnan liittäminen arkeen ajanpuutteen vuoksi.

Cheekrakkaus kukoistaa: ”Ei oo olemassakaan oikotietä onneen”, tässäkään asiassa. Uskallan sanoa että suurin osa haluaa kaiken heti, oli kyse painonpudotuksesta, lihasmassan kasvusta tai liikkuvuuden lisäämisestä; tavoitteisiin on päästävä nyt heti tässä. Ehkä juuri tämän takia dieetitkin ovat niin suuressa suosiossa, ja uusia dieettejä keksitään kokoajan lisää ja toinen toistaan ”huikeampia ja parempia”. Kyllä mä olen myös nuoruudessani kokeillut kaikenmaailman dieetit läpi, toisissa tuli kaalikeitto kirjaimellisesti joka lävestä läpi neljäntenä päivänä, kun taas toisen dieetin sivuvaikutuksena mun munuaiset särki niin paljon ettei mikään auttanut. Oliko siinä mitään järkeä? Ei todellakaan. Kestäviin muutoksiin ei vaan yksinkertaisesti ole mitään vippaskonsteja eivätkä pysyvät muutokset synny dieeteillä, kuureilla tai poppakonsteilla. Kaikki kuitenkin haluavat tulosten olevan pysyviä, silloin muutoskin edellyttää pitkäjänteisyyttä, tietoa, ymmärrystä, oikeaa asennetta ja oikeita tekoja. Muutos ei edellytä dieettien kaltaista kurjuutta, luopumista tai jatkuvaa itsekuria. Jokaisen itsekuri hupenee ja voimat loppuvat ennen pitkää, ellei muutosta toteuta rakentavasti ja järkevästi.

Personal trainerin tarkoitus ei ole käskeä ketään syömään pumpulia laihtuakseen tai edes laihduttaa ketään hinnalla millä hyvänsä. Mä nään painonpudotuksen sivutuotteena elämäntapamuutokselle. Miksi muuttua? Toiset lähtevät muuttamaan elintapojaan pelkän vaakalukeman vuoksi, toiset arvostavat enemmän omaa fyysistä sekä henkistä terveyttään. Ero on selvästi huomattavissa, mitä varttuneempi (en voi sanoa vanhempi tai iäkkäämpi, koska tiedän isoäitini lukevan tätä, haha) ihminen on kyseessä, sitä enemmän hän painottaa omaa terveyttään, hyvinvointiaan ja jaksamistaan, kun taas nuoremmalla polvella ensisijainen syy muutokseen ryhtymiselle on ulkonäkö tai se vaakalukema. Kaikki lähtee syvältä omasta motivaatiosta ja omista arvoista.

Haluaisitko edelleen tehdä muutoksen, jos asuisit autiolla saarella. Ympäristössä, jossa kukaan ei näe sua, kukaan ei pääsisi arvioimaan tarvettasi laihduttaa tai parantaa kuntoa. Jos edelleen vahvasti mietit että silti haluaisit muuttaa elintapojasi tämän kysymyksen pohjalta, on sisäinen motivaatiosi vahva ja mahdollisuudet kestävälle muutokselle suuremmat. Jos motivaatio pohjautuu ulkoisista syistä; median luomista ihannekuvista, sosiaalisista paineista, tuomituksi tulemisen pelosta, eivät nämä motiivit pitkällä aikavälillä ole toimivia. Ulkoinen motivaatio saattaa kuitenkin auttaa löytämään sen sisäisen motivaation, jonka pohjalta koko elämäntapamuutos on mahdollista aikaansaada. Tärkeintä kun on löytää itsestään ne syyt, miksi? Johtaako se onnellisempaan elämään? Olemmeko tyytyväisempiä itseemme? Vai onko kenties joku muu?

Ehkä joku sai käsityksen mitä elämäntapamuutos kätkee sisälleen. Ei ihan pala kakkua. Paljon asioita yhden sanan sisällä. Jos mietitään, että kaikki tuo pitäisi saavuttaa yksin ilman apua, tuntuu koko elämäntapamuutos ihan täysin mahdottomalta rakettitieteeltä. Kuka siihen haluaisi edes ryhtyä, jos ei edes tiedä mistä aloittaa. Mikä olisi järkevintä saavuttaakseen tavoitteet, miten ylläpitää saavutettuja tuloksia tai saavuttaa jotain uutta. Tässä koko loppuelämän kestävässä projektissa personal trainer on mukana auttamassa, ymmärtämässä, neuvomassa ja kannustamassa. Hommassa saa monipuolista apua ja mukana elämistä ammattilaiselta, joka tsemppaa ja riemuitsee saavutetuista tuloksista kanssasi. Auttaa kompastuskivien ylittämisessä ja on hengessä mukana. Mennään pieni askel kerrallaan, tunnustellaan miltä se tuntuu ja opetellaan uusia juttuja, asiakkaan tahtiin. Sellainen PT mä ainakin haluan olla.

Ennen kaikkea PT:n työ on ihmisläheistä työtä, joka jokaisella päivällään rikastuttaa niin PT:n, kuin asiakkaankin päivää uusilla opeilla ja tiedoilla. Tällä alalla ei ole koskaan ”valmis”, vaan lisäopittavaa löytyy kokoajan ja sitä tälläinen tietohiiri haluaakin etsiä ja oppia, jotta voisi jälleen liihottaa ajanhermolla ja ennen kaikkea: olla parempi treenari asiakkaalle. Mikään palkka tai palkinto ei voita sitä fiilistä, kun oma asiakas pääsee tavoitteisiinsa, se on ihan huikeaa!

Kesällä juostessani Fight Back Runia Pekka Hyysalon johdattamana (ihan mieletön kokemus!), koko päivän voi kiteyttää yhteen lauseeseen, joka pitää tässäkin erittäin hyvin paikkansa, joten esimerkillistä Pekkaa lainaten: ”Asenne ratkaisee aina!”.

Pauliina

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 
Tykkää jutusta