Sporttinen fiilis

Mua on kauan jo kutkuttanut tutustua lähemmin näihin Lidln hyllyllä nuokkuviin Sportyfeel lisäravinteisiin ja tänään päähänpistona päätin ostaa kokeeksi muutaman. Ensimmäisenä kävin ravintosisällön kimppuun ja vertasin Lidln tuotteita muun muassa Leaderin, Dexalin ja Gainomaxin tuotteisiin, eikä suuria eroja löytynyt. Oikeastaan tuo karpalon makuinen L-karnitiinijuoma on ravintosisällöltään täysin sama, kuin Leaderin vastaava. Osassa Sportyfeel tuotteita saattoi olla enemmän sokeria, kuin vastaavassa toisen valmistajan tuotteessa, mutta osassa Sportyfeelejä oli taas vähemmän sokeria. Esimerkiksi Lidln Sportyfeel lakritsin makuisessa proteiinipatukassa oli sokereita 0,9g, kun toisen valmistajan vastaavanlaisessa 4g. Aika huima ero, Lidln hyväksi! Oli niin tai näin, osassa tuotteita enemmän, osassa vähemmän, samassa kehässä painitaan.

Millainen on oma suhtautumiseni lisäravinteisiin? Käytän niitä joskus treenin jälkeen
ja silloin tällöin välipaloina. Proteiinipatukka on helppo välipala napata mukaan, enkä oikein vielä(kään) kuulu palkkareiden sheikkerisekoittelijoihin treenin jälkeen, joten treenikassista löytyvä patukka on mulle se ihanteellisin vaihtoehto.
      Proteiinipatukoiden kirjo on valtava ja noista kolmesta patukasta tuo lakritsi on ravintosisällöltään paras. Kahdessa pienemmässä patukassa sokeria on jonkun verran ja mun prodepatukan valintakamppailussa ratkaisee ravintosisältö. Paljon näkee myös ”Low carb” -patukoita, eli vähähiilihydraattisia versioita, jolle itse en kilauta pisteitä patukoiden valinnassa. Hiilarit edistävät proteiinin hyötykäyttöä lihasten rakennus- ja korjausaineena harjoituksen jälkeen. Tämä on tärkeää ja hyvä muistaa treenin jälkeen! Hiilareissakin on kyllä ongelmansa ja monen patukan hiilarit ovatkin melkein pelkkää sokeria, joten valintakamppailussa kannattaa tähän kiinnittää huomiota. Myös rasvan määrä ja laatu kannattaa tsekata ja pehmeän rasvan tärkeys pitää paikkansa myös proteiinipatukoissa.

Mä olen aina ”oikean ruoan” puolesta puhuja, koska ravintoaineet ovat silloin paremmin elimistön käsiteltävissä. Ja nimensä mukaisesti proteiinipatukat ja Recovery- juomat ovat lisäravinteita eivätkä toimi oikean ruoan korvikkeina vaan normaalin terveellisen ruokavalion lisänä. Jos proteiinipatukoita hankkii palautumisen sijaan illalla makeanhimoon, kannattaa kohtuus muistaa tässäkin. Ylimääräinen proteiini muuttuu kehossa lopulta rasvaksi, jos sitä tankkaa liikaa.

Miksi lisäravinteita sitten kannattaa käyttää? Miksei välipalana voi
syödä banaania? Palautusjuoman/proteiinipatukan ero esimerkiksi
banaaniin on se, että ne sisältävät monipuolisesti ja oikeassa suhteessa proteiineja,
hiilihydraatteja ja rasvoja. Vaikka banaanikin kätevästi kulkee laukussa mukana ja on helppo snäksi, banaani koostuu lähes pelkästään
hiilareista. Palautusjuoma/proteiinipatukka sisältää siis samoja ravintoaineita kuin oikea ruoka, mutta maalaisjärjellä voisi kuvitella että patukan tai tölkin nappaaminen salikassiin on hieman helpompaa kuin esimerkiksi lautasmallin kokoaminen salikassiin mahdutettavaksi.

Entä sitten ne kaikki pullojuomat? Mä en hyllystä löytänyt sillä hetkellä muuta kuin tämän karpalon makuisen L-karnitiinijuoman. L-karnitiinin on tutkimuksissa todistettu vähentävän kehon rasvaa, lisäävän lihasmassaa sekä parantavan suorituskykyä. L-karnitiinin vaikutuksista painonhallintaan on tutkittu, mutta varmaa näyttöä vaikutuksista ei vielä ole, joten mikään rasvanpoiston ihmejuoma tämä ei ole. Mua kiinnostaa tässä juomassa lähinnä sen maku ja mahdollinen vaikutus treeniin ja suorituskykyyn. Pullossa on 0 kcal, se on rasvaton, laktoositon ja sokeriton, joka tarkoittaa siis pullon sisältävän makeutusaineita. Myös lisä- ja säilöntäaineita löytyy, joten kohtuudella tätäkin kannattaa lipittää. Veden korvikkeena urheilujuomia ei tule käyttää vaan kirkasta vettä tulee nauttia urheilujuomien rinnalla.
      Makutestiin näistä osa pääsee jo huomenna, sitä odotellessa! Mä olen ollut pitkään aika huono palkkareiden, urheilujuomien ja muiden lisäravinteiden kanssa, mutta näistä on helppo aloittaa. Valikoima oli todella kattava joten jään odottamaan, jos vaikka oma suosikki löytyisi näiden hyvinkin edullisten tuotteiden joukosta…

Onko teistä jo moni kokeillut näitä? Mitä olette tykänneet?

Pauliina

2 vastausta artikkeliin “Sporttinen fiilis”

 1. Lidl on tainnut onnistua lisäravinnelanseerauksessa kun niistä on puhuttu jo parilla radiokanavallakin! Kerro sit mitä tykkäsit!:)

  Mähän kuulun tähän sheikkerillä leikkijöihin, mut oon paljon kelaillut sen järkevyyttä, kuin helppoo niiden käyttö onkin. Kaikissa lisäravinteissa on niin paljon aineita joita ei tutkita kun ne tuodaan markkinoille. Eviran mukaan ne ovat elintarvikkeita, mutta niiden sisältöä ei tutkita ennen markkinoille tuontia. Sitten tulee näitä ylläreitä kuten synefriini+kofeiini jotka voi aiheuttaa yhdessä rytmihäiriöitä (mm. Leaderilla oli pari tällaista tuotetta jotka vedettiin markkinoilta pari vuotta sitten). Kyllä mä uskon että isoimpien merkkien tuotteet ovat turvallisia, mutta se ovatko aineiden suhteet sitä mitä tuoteseloste sanoo on eri asia. Mutta se on aika pelottavaa että jengi tilaa Suomessa kiellettyjä lisäravinteita myös jenkeistä missä on pikkaisen eri meininki näiden kanssa..

  Mut just se että mainitsemasi L-Karnitiini kuulostaa mediaseksikkäältä, mut varmoja tietoja vaikutuksesta ei ole. Kyllähän sitä normaaliruoastakin saa, mutta mitä vaikuttaa jos käyttää enemmän kuin mitä luonnollisesti saisi ruokavaliosta? Jos tutkimustietoa ei ole, niin pistää miettimään kuinka paljon sen yhteisvaikutuksia muiden aineiden kanssa on muutenkaan testattu ennen myyntiin laittoa.

  Kylläpä kuulosti kunnon foliohattukommentilta 😀 Hyvä käyttää toisen blogia pohjana omille pohdinnoille! Hyvää tiistaita! 😀

  • Joo mä kerron! Pari tuotetta ei vaikuttanu, voin sen jo näin ekan kerran testauksen jälkeen sanoa 😀

   Mä luotan että tuotteet on turvallisia järkevässä käytössä normaalin terveellisen kunnon ruoan kaverina. Liikakäytölle ja väärinkäytölle on aina riskinsä. Ja suhtaudun muutenkin uuteen kriittisesti tutkiskellen. Samat ravintosisällöt oli Lidln tuotteissa kuin vastaavissa "isojen firmojen" ja osa valmistettu Suomessa, luotan tähän, mutta jälleen kerran kohtuudella ja puhdas "oikea ruoka" on eniten se mun juttu.

   L- karnitiini pullossa suositus on plo/pv, ja usein suosituksia löytyy muualtakin, että jokainen ottaa loppupeleissä oman vastuun omasta lipityksestään ja siitä, mitä sieltä suusta alas laittaa. Oli se lisäravinteita tai sitä perusruokaa.

   On just loistavaa että tuut kommentoimaan! Sitähän varten nää kommenttiboksit on! Jeij, hauskaa tiistaita! 😀

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 
Tykkää jutusta