Ei tehdä tästä rakettitiedettä

Eräs artikkeli sai minutkin taas miettimään terveellisen elämän yksinkertaisuutta. Ihminen lihoo jos saa enemmän energiaa, kuin mitä kuluttaa. Sama toisinpäin, ihminen laihtuu jos saa vähemmän energiaa, kuin kuluttaa. Nykypäivänä laihtumisesta tai terveellisesti elämisestä on tehty rakettitiedettä. Pyritään oikaisemaan sieltä missä aita on matalin, mahdollisimman helposti ja nopeasti. Syöksylaskua alas rinnettä.

Minä olen erittäin yksinkertainen siinä mielessä, mitä tulee esimerkiksi painonpudotukseen. Pysyvä painonpudotus edellyttää pysyviä muutoksia elämäntyylissä. Mä en ikinä suosi tai kannata minkäänlaisia dieettejä, ateriankorvikkeita tai muitakaan poppakonsteja. Maalaisjärjen pitäisi jokaiselle kertoa; jos syö kuukauden pelkkiä ateriankorvikkeita, laihtuu 10kg, tulee se 10kg kavereineen takaisin, kun ateriankorvikkeet loppuvat. Ateriankorvikkeet eivät missään nimessä korvaa puhdasta, täysipainoista, monipuolista ja terveellistä ruokavaliota, eikä niitä voi syödä lopun elämäänsä. Terveellisessä ruokavaliossa ja liikunassa kaikki lähtee yksinkertaisista jutuista. En seiso salilla pikkurillin varassa ja soita huuliharppua, vaan treenaan peruslihaskunto liikkeitä ja juoksen juoksumatolla. Syön aamiaseksi puuroa enkä piittaa paljonko siinä on hiilihydraatteja tai montako kaloria. Se saa minut voimaan hyvin, tunnen itseni kylläiseksi ja pidän siitä. Näin teen ja hyvin menee.

Mä en lähde juoksulenkille tai salille, koska niin pitäisi tehdä. En sorru enää siihen nuoruuden hiuksenhienoon rajanvetoon kumpi vei kumpaa; tyttö liikuntaa vai liikunta tyttöä. Pidän huolen siitä että jokainen liikuntasuoritukseni lähtee omasta tahdostani, eikä pakonomaisesta suorittamisesta. Stressi ja pakko pilaavat koko homman. Rakkaus lajiin kuin lajiin katoaa, jos siitä tekee itselleen pakkopullaa. Niin tapahtuu myös ruokavalion kanssa.
      En syö maustamatonta rahkaa, jos en pidä siitä, vain ja ainoastaan koska ”se on terveellistä ja siinä on paljon proteiineja”. Mä löydän monia muita ruoka-aineita tyydyttämään mun proteiinin tarpeen ja jotka mielestäni maistuvat hyvältä. Suosin marjoja, hedelmiä, vihanneksia ja kasviksia, koska pidän niistä. Ne maistuvat hyviltä ja saavat kroppani voimaan hyvin. En mieti missä niistä on eniten kaloreita. Jos tässä kohtaa alkaa miettimään kummassa on enemmän kaloreita porkkanassa vai parsakaalissa, niin luovuta jo. Siinä laatikollisessa kumpaa tahansa on vähemmän kaloreita kun viikonlopun baarireissussa ja krapula-aamun mätössä.

Me teemme itsestämme hieman hölmöjä. Jokainen tietää mitä terveellinen ruoka on, kumpi on parempi vaihtoehto: parsakaali vai levy suklaata. Silti tästä tehdään rakettitiedettä ja pyritään korvaamaan normaali, hyvänmakuinen, terveellinen ja niin monipuolinen ruoka patukoilla, sheikeillä, keitoilla ja ties millä ihmelitkuilla, joilla ei hommaa kuitenkaan saa vedettyä maaliin asti. Kohtuus on se juttu kaikessa. Kenenkään elämäntapamuutos tai pienikin muutos elämäntyylissä ei kaadu siihen, jos lauantaina juhlii omia tai lapsensa synttäreitä, syö palan kakkua ja suklaakeksin. Pieni repsahdus ei kaada kenenkään muutosta, eikä itseltään saa ankarasti kieltää kaikkea. Arki on arkea ja juhla on juhlaa.

Hifistely ja turha stressi pilaa kaiken. Mä nautin elämästä ja joskus minäkin vedän karkkien kanssa överit. Mutta en tee niin joka päivä, enkä märehdi sortumistani, jos tätä nyt edes lasken sortumiseksi, koko loppu viikkoa ja kurita itseäni siitä treenamalla seuraavaa kahta viikkoa veren maku suussa puoli tajuttomana. Maalaisjärki kunniaan. Herkutella saa, kunhan muistaa pitää järjen mukana.

Painonpudotukseen tai painonhallintaan ei tarvita mitään superkuureja tai taikapatukoita. Mikään ei korvaa terveellistä ja monipuolista ruokavaliota. Mistään muualta et saa yhtä hyviä ravintoaineita, eivätkä minkään hippulivei-smoothien ravintosisältö vastaa kunnon ruoan ravintosisältöä. Olen joskus kuullut sanottavan ”everything that has grown under the sun is good for you, but everything that has a label on it; beware”.
      Kaikilla itsekuri ei ole yhtä luja, kuin jollain toisella. Siksi on olemassa personal trainerit ja lähipiiri, jolta saa aina tarvittaessa tukea, kannustusta ja opastusta. Terveellisiä ja monipuolisia vaihtoehtoja löytyy aina. Joku ei pidä juoksusta, kun minä rakastan sitä. Jokainen on erilainen omalla elämäntyylillään, eikä niistä mikään ole ”väärä”. Ei tässä tuomita ketään. En vaan ymmärrä nykymaailman taikakonsteja nopeampaan, parempaan, hoikempaan ja hienompaan elämään, kun sellaista ei ole. Ateriankorvikkeet, abragadabra-smoothiet eivät tuo sinulle onnellisempaa elämää hoikempana. Ne eivät todellakaan piristä päivääsi, tai tuo lisää energiaa ja potkua päivään. Ne eivät mullista maailmaa ihme ainesosillaan vaan ne sisältävät liian vähän kaloreita sekä ravintoaineita, jotka saavat sinut voimaan huonosti. Huonommin kuin tämä järkevä tapa. Onneen ei ole oikotietä. Liian moni luulee, että elämä on jollain tavalla hienompaa, parempaa ja onnellisempaa kun vaakalukema on pienempi. Mietitäänpä hetki. Tuskin onnellisuus on yhdestä lukemasta kiinni? Jos on, niin mietitäänpä toinen hetki. Heitä se vaaka pois.

Mä kannatan aina terveellistä painonpudotusta, terveyden ehdoin. Ateriankorvikkeilla ei ole mitään tekemistä asian kanssa. En koe, että kukaan haluaisi elää lopun elämäänsä proteiinipatukoilla tai palautusjuomillakaan. Mä haluan kannustaa ihmisiä oikeaan muutokseen, pysyvästi. Mä en halua katsoa vierestä kun joku laihduttaa 10kg dieetillä ja seuraavan kerran on 20kg runsaampi ja huonovointisempi tavatessamme, koska siinä vaan ei ole mitään järkeä. Tieteellinen fakta vaan on: ihminen laihtuu kun hän saa vähemmän energiaa kuin kuluttaa.
Jokainen pystyy nauttimaan elämästä ja ottamaan rennosti. Perus jutut kuntoon, jätetään taikaloitsut ja ihmejuomat Potterille, niin hyvää tulee.
Sokeriton, kaloriton, rasvaton, hiilariton, hajuton, mauton -vaihtoehdot eivät ole niitä terveyspommeja, ei millään. Thats for sure, it’s not rocket science.

Pauliina

4 vastausta artikkeliin “Ei tehdä tästä rakettitiedettä”

  1. Tosi iso peukku tälle tekstille ja sen sanomalle!! Eräänlaisen "lempeän" elämänmuutoksen kokeneena en voisi olla juuri enempää samaa mieltä kanssasi. Olen myös juuri lukemassa Patrik Borgin "rentoa painonhallintaa" -kirjaa, jossa sanoma on pitkälti samanlainen kuin tekstissäsi. Mun mielestä ihan jok'ikisen laihduttajan kannattaisi lukea tuo kirja. Toisaalta paino-orientoitunut, pikalaihdutukseen uskova ihminen ei välttämättä"osta" borgin ajatuksia laihtumisesta ilman laihista. Mutta se on just niin kuin sanoit; pysyvä painonpudotus edellyttää pysyviä muutoksia elämäntavoissa. Ei laihduttamisen pitäis olla kärsimystä, vaan entistä parempaa ja energisempää oloa, seurauksena pienistä valinnoista ja muutoksista 🙂 Laihduttaminen ei todellakaan merkitse kaikesta hyvästä luopumista, päinvastoin!!

    • Iso KIITOS Tiina! 🙂 Täytyy varmaan mielenkiinnosta lukea itsekin tuo kirja! Juuri näin, sulla on selkeästi terve, järkevä ja rento ote myös elämänmuutokselle, oli se iso tai pieni ja juuri toi, ettei herkuista tarvitse aina luopua, vaan järkevästi toteuttaa! 🙂 Sulla oli loistava kommentti, kiitos siitä! 🙂

    • Hahah voin kuvitella itseni kun aina eläydyn lukemisiini nyökyttelemällä ja ilmeilemällä, haha 😀 Mutta kiitos! Hyvä että moni on samaa mieltä ja pysyy järki kädessä! 🙂 Jeij!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 
Tykkää jutusta