Kehonkuva ja paino

Mä olen joskus ollut erittäin koukuttunut vaakaan ja sen näyttämiin lukemiin. Harvemmin ne numerot siellä taulussa ovat mieltä miellyttäneet tai muuttaneet päivää paremmaksi. Pikemminkin pakonomainen numeroiden seuraaminen vain stressasi ja joka aamu alkoi samalla rutiinilla: käymällä vaa’alla. Päivä oli pilalla, jos lukema oli edes 100g suurempi kuin eilen. Jos vaaka näytti suurempaa lukua kuin eilen oli tämän päivän aterioista tingittävä ja pidettävä huoli, että ruokamäärä jäisi pienemmäksi kuin eilen ja saisin tätä kautta tasapainotettua tilannetta. Täysin vinksahtanutta.
      Nuoruudessa varsinkin naiset ovat hyvin ulkonäkökeskeisiä ja en tarkoita tällä nyt sitä, että haluaa pitää huolta itsestään tai näyttää huolitellulta vaan tarkoitan piiruntarkkaa painontarkkailua. Media luo ulkonäkökeskeisessä yhteiskunnassa illuusion, että kaikki ovat hoikkia, laihoja, fitness- urheilijoita, solakoita tai timmejä. Todellisuus on kuitenkin aivan toinen.

Vaikka kuinka toistaisi, että jokainen on erilainen ja jokaisen vartalo on erilainen, halutaan yleensä vartalot jakaa kategorioihin, kuten ”sulla on omena/päärynävartalo”. Varmasti ihan kiva tieto pukeutumisessa, kun halutaan korostaa parhaita puolia, mutta loppupeleissä mielestäni turhaa. Jokaisen vartalo on yksilö ja muokkautuu teini-iän, elintapojen, raskauden, treenaamisen jne myötä omanlaisekseen. Kahta identtistä ei ole, eikä tule. Lukuisia tyttöjä voidaan laittaa noudattamaan samanlaista ruokavaliota ja treeniohjelmaa, mutta lopputulos ei tule kaikilla olemaan sama, koska jokaisen vartalo on erilainen. Siihen vaikuttavat paljon esimerkiksi perinnöllisyys ja rakenne, joihin emme voi vaikuttaa.

Yleensä aina ihannoidaan laihuutta. Miksi? Olen koittanut tätä miettiä itsekin, kun omasin vaa’asta melkein pakkomielteen nuorena. Miksi laihuutta ihannoidaan, muuta kun terveyden vuoksi? Nekin kun ovat kaksi aivan eri asiaa. Monet, aivan liian monet, ovat valmiita laihduttamaan hinnalla ja keinolla millä hyvänsä vain ollakseen laihoja? Onko kannattavampaa olla laiha ja voida huonosti, kun voida hyvin ja olla terve. Kannustan laihduttamista terveyden ehdoin, en ulkonäkökeskeisen pakkomielteen vuoksi. 

Miksi se vaa’an luku, kasa numeroita on niin pakkomielteinen? ”Mä haluan laihtua” on ehdottomasti yleisin kuulemani tavoite. Terveydelle tottakai peukutan, mutta valmiiksi hoikka ihminen haluaa sen puntarin näyttävän tiettyä lukua, jotta olisi onnellinen ja tyytyväinen. En usko tähänkään, että yksi muodostelma numeroita vaikuttaa kenenkään onnellisuuteen niin suuresti että onni tupsahtaa taivaalta kun vaaka näyttää tietyt tähtimerkit. Tai sitten on joku pahasti pielessä.

Paino koostuu muustakin kuin rasvasta. Lihakset, luut, sisäelimet ja neste muodostavat kehonpainon, joten painon nousu tai lasku ei aina tarkoita rasvakudoksen lisääntymistä tai vähentymistä. Monet tytöt ovat myös valmiita ottamaan kehon, jossa paljon rasvaa kunhan vaaka näyttää tiettyä lukemaa.  
Kannattaa kysyä itseltään: Haluaako mielummin näyttää hoikalta vai painaa vähän?
Lihas painaa enemmän kuin rasvakudos ja kuluttaa enemmän myös energiaa. Suomeksi siis samanpainoinen määrä lihasta on tilavuudeltaan pienempi kasa, kuin samanpainoinen määrä rasvaa. Joten jos tuijottaa vaakaa, niin voi olla että rasvakudosta on palanut ja tilalle tullut lihasmassaa, jolloin paino ei putoa lainkaan, mutta vartalo voi silti näyttää jo kiinteämmältä.
      Painoon vaikuttaa myös ruokavalio ja esimerkiksi treeni. Hiilihydraattipitoinen ruoka kerää nestettä, jolloin paino voi nousta. Kun taas vähähiilihydraattinen dieetti (ai miten inhoan tota sanaa) pudottaa kiloja samantien. Pudotettu kilomäärä koostuu siis nesteistä. Myös huonosti sulavat ruoat saattavat nostaa vaa’an lukemia jopa sadoilla grammoilla ylöspäin, joten tämäkään ei tarkoita että rasvakudoksen määrä olisi lisääntynyt. Jos treenin jälkeen hyppää heti puntarille, saattaa puntari hetken näyttää vaakaholisteille ilon merkkejä, mutta totuus on se, että treenin aikana menetetty neste näkyy heti vaa’alla eli todellisuudessa kiloja ei heti yhden treenin aikana ole menetetty yhtään.
1 kilo = 1 litra vettä. Eli jos vaaka kertoo sinun treenin aikana ”laihtuneen” kilon, älä riemuitse turhaan. Sinun tulee juoda litra vettä, jotta saat elimistösi nestetasapainon kohdilleen ja harjoituksessa menetetyt nesteet takaisin.

Kenellekkään ei ole olemassa tiettyä lukua, mitä tulisi painaa. On suuntaa antavia laskureita, joita ei niitäkään voi soveltaa kaikkiin. Kukaan ei pysty määrittelemään, että sinun tulisi painaa tämän tai tuon verran. Kaikki on yksilöllistä ja nykymaailmassa aivan liian yliarvostettua. Tuijotetaan liikaa vaakaa ja annetaan sille liikaa valtaa. Mitä väliä sillä numerosummalla on, kun kukaan nainen sitä ei kuitenkaan sano ääneen toiselle? Sitä ”maagista lukua” ei tiedä juurikaan kukaan muu, kuin sinä itse, joten mitä väliä? Kohdistakaa turhasta vaa’an tuijottelusta jäävä energia siihen liikunnan riemuun, hyvään oloon ja vaikka mielummin peiliin. Kukaan tuskin elää muutenkaan matemaattisesti Fibonaccin lukujonon mukaan, niin miksi yksi numerosarja piinaa liian monen elämää niin pahasti?

Nuoruudesta järkevöityneenä sekä kouluttautuneena on olemassa satoja muitakin keinoja mitata vartalon muutoksia, kuin vaaka. Vaaka ei loppupeleissä kerro paljon mitään. En suosittele käymään vaa’alla joka päivä, kuten itse kantapään kautta olen oppinut, sillä painoon vaikuttaa niin moni asia, kuten edellä mainitsin.
Mulle paljon tärkeämpää on voida hyvin. Haluan jaksaa tehdä asioita, treenata ilman heikottavaa oloa. Leikkiä lapseni kanssa, nukkua yöni hyvin. Kannustan muita myös tähän.
      Keho muokkautuu elämän aikana ja on kaksi vaihtoehtoa: joko voi vihata omaa kehoaan, tai sitä voi rakastaa. Meille on annettu vain yksi kroppa, joten valitse tarkasti.

Uskallan väittää että lähes jokaisella on hieman vääristynyt
kehonkuva ja jokainen sokeasti uskoo olevansa isompi, läskimpi tai
paksumpi kuin onkaan. En kuitenkaan kehoita ylipainoisia jatkamaan samalla
mallilla, vaan lähtemään muutokseen terveyden vuoksi, muistaen
armollisuuden itseään kohtaan. Olen itsekin syyllistynyt
vaakatuijotteluun ja nykyään vaaka saakin pölyttyä rauhassa. En usko,
että sinä päivänä kun maaginen numeroyhdistelmä pompsahtaisi ruutuun,
niin ilohoosianna pärähtäisi taustalla soimaan aariana tai olisin yhtään onnellisempi. Onni rakentuu paljon hienommista ja
merkityksellisimmistä asioista kuin siitä, mitkä ne kaksi numeroa siinä
ruudussa ovat.

IHANAA YSTÄVÄNPÄIVÄÄ ♥
Me vietetään tämä ystävänpäivä ystäväni häissä, mikä olisi parempaa ♥

Pauliina

5 vastausta artikkeliin “Kehonkuva ja paino”

 1. Hei! Löysinpä raikkaan ja inspiroivan blogin täältä. Kauniita kuvia ja hyviä ideoita paljon! Löysin tänne Oloblogit -lehden kautta, jonne tein itsekin pienen jutun, tervetuloa vastavierailulle!

  • Kiitos kauniista kommentistasi! ♥ Kurkkasin kauniiseen ja seesteiseen blogiisi ja on ihanaa löytää Oloblogien kautta uusia blogeja omalle lukulistalle, tervetuloa tänne mukaan!

 2. Mulla ei ole vaakaa kotona, koska muuten tuijottaisin lukemia aivan liian pakkomielteisesti. Nyt tosin pitäisi hankkia vaaka, että saa punnittua ja seurattua kissojen painoa… saa nähdä miten käy, oppisikohan sitä itse olemaan välittämättä numeroista..

  Btw, en oo varma oonko sanonut, mutta tykkään sun tavasta kirjoittaa. Hyvää tekstiä!

  • Toi on Senja ihan loistava tapa kun kotona ei ole vaakaa ollenkaan! 🙂 Sun pitää hankkia joku järeämpi keittiövaaka kissoille, mutta sellanen mihin ei ihmisen paino riitä 😀 Ei tuu mittailtua vahingossakaan omaa painoa! Haha.
   Se on kovan opettelun ja ajatusmaailman muuttamisen takana tuo numeroista välinpitämättömyys, mutta kyllä se aikanaan tulee 🙂
   En muista oletko sanonut, mutta KIITOS, toi oli ihanasti sanottu ja sai leveän hymyn kasvoille ♥

 3. […] kuka painaa vähiten? Siis ihan oikeasti. Oon monta kertaa täällä blogissa kirjoittanut siitä, mistä paino koostuu ja miten turha sitä on mitata. Varsinkaan henkilöiden välillä, koska jokaisella se koostuu […]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 
Tykkää jutusta