Vastauksia kysymyksiinne

Rohkeat söivät rokkansa ja esittivät mieltä askarruttavat kysymyksensä täällä, joten nyt on aika ottaa härkää sarvista ja vastata kysymyksiinne, ladies, here you go!

Mielelläni lukisin ruokavaliosta ja treenistä silloin kun tarkoituksena on enemmän kiinteytyä kuin laihduttaa…
Kiitos postaus toiveesta, olen kirjoittanut laajemmin juuri kiinteytymisestä täällä, joten toivottavasti löydätte vinkkejä tuolta postauksesta. Jos joku juttu jää vielä mietityttämään, kysykää toki lisää, tai laittakaa mulle meiliä! 🙂

No kysytääns vaikkapa että mitä mieltä oot seuraavista ilmiöistä: Kayla
Itsines, TFW ja crossfit (vaikka toki pidemmästä buumista puhutaan
viimeisen kohdalla)? Entä hifistely vai ravitsemussuositukset+terve
järki ruokailussa? Tiedän että nämä ei ole yksioikoisia juttuja, sillä
ihmisiä on joka lähtöön, mutta sulle jotain mistä vääntää juttua 😉

Kayla Itsines: Australialainen kollegani. Mielenkiintoinen ja mieletön ilmiö joka jatkaa kasvuaan. Mielestäni on upeaa, että joku järjestää ilmaisia, mittakaavaltaan erittäin suuria ”jumppahetkiä” ihmisille, joista he motivoituvat ja saavat lisää buustia. Myös Kaylan treenipaketit (tilattavissa netistä) ovat suuren suosion saaneet. Itse en ole treeneihin tai ruokavalioon sen enempää perehtynyt, mutta treeneissä käytetään pelkästään oman kehon painoharjoittelua ja ruokavaliossa suositaan puhdasta ruokaa, jotka ovat molemmat A ja O laihtumisessa sekä kiinteytymisessä. Hieno liikunnallinen mimmi, joka inspiroi todella suurta osaa naisia liikkumaan ja voimaan paremmin!
TFW: Eli Training For Warriors. Monet tunnetut henkilöt käyvät TFW:n salilla ja itsekin jos Helsingissä asuisin, niin varmasti mielenkiinnosta paikalle eksyisin. Treenin tarkoituksena on kokonaisvaltainen lähestyminen harjoitteluun. TFW yhdistää monipuolisen lämmittelyn, nopeus-, voima-, kestävyys- ja liikkuvuusharjoittelun sekä henkisen- ja ravintovalmennuksen ainutlaatuiseksi kokonaisuudeksi. Kuullostaa siltä, että tästä treenistä ei jää puuttumaan mitään. Kokeilisin ehdottomasti jos Turussa mahdollisuus olisi!
Crossfit: Crossfit perustuu ajatukselle hyvästä fyysisestä kunnosta. Lajin tarkoitus on luoda kattava yleiskunto monimuotoisen treenin avulla. Eri urheilulajeista on koottu osa-alueita, jotka on yhdistetty yhdeksi monipuoliseksi kokonaisuudeksi. Tekniikka on tärkeää ja oikeaan tekniikkaan kiinnitetään paljon huomiota, joka on mielestäni huikeaa! Itse en (vielä) ole lajiin hurahtanut, vaikka paras ystäväni suuresti minua aivopeseekin aiheesta, haha.
Hifistely vai ravitsemussuositukset + terve järki ruokailussa: Kuulun itse johonkin välimaastoon. Ehdottomasti ravitsemussuositukset ja maalaisjärki, jos hifistelyllä tarkoitetaan esimerkiksi dieettejä, jotka ”todella toimivat”. Jos hifistelyllä tarkoitetaan tätä nykyään loputonta proteiinilisien maailmaa, niin kuulun siihen kansakuntaan, jotka niitä protskuja hyllyjen välistä valitsee. Itse käytän palautusjuomaa ja toisinaan nopeana välipalana proteiinipatukkaa, jos kunnon ruokaan on vielä aikaa tai sitä ei ole heti saatavilla. Superfoodeista olen kyllä kiinnostunut, mutta toistaiseksi niistä moni ei kuulu jokapäiväiseen ruokavaliooni. En usko että superfoodit parantavat kenenkään jo rempallaan olevaa ruokavaliota, mutta voivat täydentää oikeanlaista ruokavaliota.

Mikä mielestäsi on kohtuullinen hintahaitari PT-palvelulle? Mikä on
tärkeintä ottaa huomioon PT:a etsiessä? Millainen on hyvä
aloituskuntotesti?

Hintahaitarit vaihtelevat suuresti eripaikkakuntien välillä. Mitä enemmän tarjontaa, sitä suurempi haitari. Pienillä paikkakunnilla kilpailu ei yleensä ole niin suurta, hinta on myös sen mukainen. Riippuu myös tarkoitetaanko tällä yhtä kertaa vai kimppa hintaa, treeni kertaa vai tapaamista ja asioiden läpikäyntiä, saliohjelmaa ja sen läpikäyntiä vai yksilöllistä ruokavaliota. Mutta jos puhutaan yhdestä tapaamiskerrasta, jossa suunnitellaan projektia, kartoitetaan kuntoa, niin sanoisin noin 60-80€ välille.
      PT:tä etsiessä kannattaa ehdottomasti tarkastaa PT:n koulutus. On harmillista, että personal trainer -ammattinimike ei (vielä) ole millään lailla suojattu ja oikeastaan kuka tahansa voi kutsua itseään personal traineriksi tietämättä asiasta kuitenkaan mitään. Tunnettuja kouluttajia ovat esimerkiksi FAF sekä Trainer4you -oppilaitokset 🙂
      Mielestäni hyvä aloituskuntotesti koostuu lihas -ja aerobisenkunnon sekä liikkuvuuden mittauksesta. Näihin kaikkiin on määritetty erilaisia testejä. Liikkuvuuden testaamiseen esim. apley scratch, sit and reach, sivutaivutustesti ja valakyykky. Lihaskuntoa testataan yleensä joko suorituskyvyn tai toimintakyvyn mukaan. Testiin kuuluvat: vatsa-, selkä-, jalka-, ja käsienlihakset. Aerobista kuntoa voidaan mitata esimerkiksi UKK kävelytestillä, YMCA step testillä, perinteisellä Cooperin testillä tai erilaisilla polkupyörä-ergometritesteillä.

Tapoja on monia, mutta alkukuntotestien tulisi olla täsmälleen samoja, kuin mitä välietapilla tai lopuksikin testataan. Testit tulee siis suorittaa aina samalla tavalla, samassa paikassa, mielellään samaan aikaan, samoissa olosuhteissa ja samanlaisella ennakkovalmistautumisella (ruoka, uni, stressi tms.)

Miten saada uutta tehoa kuntosalikehitykseen? Kuinka usein pitäisi
vaihtaa ohjelmasta liikkeitä tai koko ohjelma? Milloin ja kuinka usein
kannattaa käyttää tehokeinoja esim.pudotussarjoja, hyvin lyhyitä sarjoja
isommilla painoilla tms? 🙂

Harjoitusohjelmaa olisi hyvä muuttaa 4-8 viikon välein 🙂 Elimistö adaptoituu (keho ja mieli tottuu harjoitteluun ja sen tarjoamiin ärsykkeisiin) harjoitukseen nopeasti, joten on tärkeää muuttaa saliohjelmaa säännöllisin väliajoin jotta kehitys jatkuu. Muutosten ei tarvitse olla suuria, joskus voi riittää liikkeiden järjestyksen vaihtaminen, painojen tai toistojen lisääminen. Motivaation säilymiseksi olisi mielekästä varmasti vaihtaa koko saliohjelmaa silloin tällöin, jotta lihakset saisivat uutta ärsykettä ja nousujohteisuus jatkuisi.
      Tehokeinoja ei tarvita, jos kehitystä tapahtuu muutenkin ja on jo kokeiltu nimenomaan tuota ohjelman ja liikeiden vaihtoa. Tavallinen kuntoilija ei oikeastaan tehokeinoja tarvitse, ellei ensimmäisenä tavoitteena ole maksimaalinen lihasmassa, sillä tehokeinoja käytetään ensisijaisesti lihasmassan kasvattamiseen 🙂

Mitä mieltä olet yöunien jakamisesta? Saatan herätä aamulla ennen
viittä, joogata ja tehdä aamujumpan, rentoutuksen ja mennä takaisin
nukkumaan pariksi tunniksi. Olo on sen jälkeen hyvä ja pirteä 😉

Tästä on oikeastaan olemassa kahdenlaista koulukuntaa, kuten varmasti jokaisesta asiasta. Joissain tutkimuksessa on esitetty, että nykyajan 8 tunnin yöunet olisivat ihmisille luonnoton juttu ja meidän tulisikin jakaa yöuni kahteen osaan, kuten on tehty ennen sähkölamppujen keksimistä. Eräs historoitsija oli jopa sitä mieltä, että monet nykyisistä uniongelmista voisi johtua siitä, että ihmisellä olisi luontainen taipumus jakaa unensa kahteen osaan. Mulle ehdottoman tärkeää on saada nukkua yöni yhtenä eheänä kappaleena. Tämä ei toimi kaikilla ja mun mielestä tärkeintä on löytää itselleen sopivin ratkaisu. Yöuni on riittävää, kun herätessään ihminen kokee olonsa virkeäksi ja jaksaa vaivatta seuraavaan yöuneen asti. Kokonaisuus ratkaisee ja mielestäni on tärkeää löytää se vaihtoehto, joka omassa elämässä ja arjessa toimii 🙂

Moi. Mulla on sellainen ongelma, että kun käyn salilla satunnaisesti,
keskimäärin pari kertaa viikossa, niin mun reidet lyö lukkoon
salitreenissä yleensä toisen sarjan jälkeen. Esimerkiksi kahvakuulalla
kyykätessä, askelkyykyissä jne. Se tuntuu semmoselta polttavalta, menee
joskus ohi hieromalla ja venyttelemällä, toisinaan taas ei. Oikeastaan
en edes tiedä, pitääkö/saako sellasen vaivan iskiessä edes hieroa saati
venytellä, mutta olen tehny jalalleni sen, mikä helpottaa… Mikä tähän
kipuun on syynä ja miten sitä vois ennaltaehkäistä? Tai mitä teen, kun
kipu iskee? 

Toinen kysymys liittyy myös kuntosalitreeniin. Viime
viikolla eräs liikunta-alan ammattilaiseksi itseään kutsuva mies
saarnasi minulle kuntosaliharjoittelun merkityksestä. Hän oli sitä
mieltä, että perus kuntosaliharjoittelijan pitää tehdä treeninsä salilla
vapailla painoilla tai kehonpainolla, ei käyttää minkäänlaisia
laitteita. Laitteiden käyttöä hän sanoi suosittelevansa ainoastaan
tavoitteellisesti treenaaville kehonrakentajille sekä kuntoutujille.
Mitä mieltä sinä olet tästä? Osaatko sanoa mitään perusteluita tälle
miehen mielipiteelle? Hän ei jäänyt perustelemaan sen kummemmin, ja se
jäi askarruttamaan minua…

Moikka! 🙂 Onko joku ammattilainen joskus katsonut tekniikkasi noissa kyykyissä? Kyykyissä eriarvoisen tärkeää on oikea tekniikka, jotta liike on turvallinen. Jos tekniikka on väärä tai ei-täysin puhdas, niin ongelmia ilmaantuu huomattavasti helpommin ja nopeammin kuin oikealla ja puhtaalla tekniikalla. Onko tuo polttelu pumppia vai kramppia? Pumppi on normaalia, kun lihakset tekevät työtä, kramppi taas ei. Jos vaiva on kramppia tai vihlontaa, niin ongelma voi löytyä selästä. Jalkojen hermotus tulee selästä, joten ongelman ydin saattaa hyvinkin olla siellä.
      Ensimmäisenä suosittelisin ammattilaista tarkastamaan tekniikkasi, jotta haavereita ei sattuisi kyykätessäsi ja ongelma ei ainakaan olisi siinä. Jos vihlontaa, polttelua tai muuta kuin lihaspolttelua edelleen tuntuu treenatessasi, suosittelisin käymään fysioterapeutilla tai lääkärillä. Omaa kipukynnystä ei tule treenatessa ylittää 🙂

Hieno kysymys! Uskon tämän miehen perustaneen ajatuksensa siihen, että toisinaan aloittelijoille suositellaan oman kehon painoharjoittelua ja vapailla painoilla treenaamista, jotta oma keho tulisi mahdollisimman tutuksi. Aloittelijan tulisi oppia tuntemaan oma kehonsa, sen liikeradat, tuntemukset ja toiminta, joka on haasteellista jos kaikki suorittaminen tapahtuu istuen, maaten ja voimakkaasti tuettuna. Itse kyllä suosin aloittelijoiden nimenomaan aloittavan laitteista, koska laitteissa on pienimmät riskit. Riskeillä tarkoitan nyt tekniikkaa ja painoja. Laitteilla harvoin onnistuu tekemään liikettä väärin, joka poistaa suuren riskin loukkaantumisesta. Vapaita painoja käytettäessä oman voimatason yliarviointi on yleistä ja onnettomuuksia tapahtuu. Laitteilla painojen lisääminen on mahdollista, mutta laite ei suuresti edes liikahda, jos painoja on aivan liikaa. Laitteet ohjaavat myös oikeaan liikerataan. Laiteharjoittelulla aloittelija tekee liikkeet oikein ja parantaa lihasten hermotusta, jolla on taas suuri merkitys kun siirrytään laitteista vapaisiin painoihin.

Haluaisin laihtua muutaman kilon ja kiinteytyä jonkin verran. Lihakset
ja voima ei olisi haitaksi. Olen kuullut että kannattaisi ensin
laihduttaa ne muutamat kilot pois ja sitten vasta rueta keskittymään
lihaksiin ja muuten kiinteyttämiseen. Onko asia näin?

Jos kyse on muutamasta kilosta, niin en usko että näin on. Muutaman kilon pudottaminen lihaksia ja voimaa edistävällä tavalla on mahdollista. Lihasmassa kuluttaa kolme kertaa enemmän energiaa, kuin rasvakudos, joten esimerkiksi kuntosaliharjoittelu olisi tapauksessasi erittäin hyvä. Matalatehoinen aerobinen liikunta polttaa myös rasvaa, jonka voisi ottaa kuntosaliharjoittelun oheen. Jos pitkät kävelylenkit eivät innosta, niin paljon on puhuttu myös HIIT- treenin samasta vaikutuksesta. HIIT on lyhyt korkean intensiteetin treeni, jossa poltto jatkuu vielä treenin loputtua. Verrattavissa esimerkiksi intervalli- juoksutreeniin. Vinkkinä salille antaisin kiertoharjoittelun eli isoja -ja pieniä lihasryhmiä, ala -ja ylävartalosta vuorotellen. Painoja sen verran, että jaksat tehdä kutakin liikettä 15 kertaa. Koko ohjelma 3-4 kertaa läpi. Muista myös oikeanlainen ruokavalio ja riittävä uni! Kiinteytymisestä olen kirjoittanut kokonaisen postauksen täällä, jos haluat käydä lukemassa 🙂

Kuinka paljon on perää, että kuntoilun määrää lisätessä paino aluksi
nousisi, koska lihasmassa alkaa kasvamaan ja painaa rasvakudosta
enemmän? Edelliseen liitettynä se, että noudattaa suositusten mukaista
sporttailijan ruokavaliota. Tuntuu, että vaikka kuinka lisäisi
raskaitakin treenejä parikolme viikko-ohjelmaan sekä lisäisi
viikottaisia urheilukertoja, paino ei vaan putoa vaan jopa nousee,
vaikka riittävästi ja ohjeiden mukaan söisi herkut pois karsien.
Motivaation ja pakotuksen rajamailla ei ole mukavaa, kun kiinteytys tai
painon pudotus eivät tuota tuloksia.

Toit tällä kysymyksellä ihan minut itseni mieleen joitain aikoja sitten 🙂 Tuossa väitteessä on kyllä perää, mutta muutamien viikkojen aikana tehty treeni ei vielä lisää lihasmassaa, vaan nestettä lihaksissa. Lihakset keräävät itseensä nestettä, josta painonnousu johtuu. Myös syöty ruoka vaikuttaa painoon, esimerkiksi hiilihydraattipitoinen ruoka kerää nestettä. Kannattaa siis juoda runsaasti vettä, jotta ylimääräinen neste elimistöstä ja lihaksista poistuisi.
      Joskus kyse saattaa myös olla hieman hullunkurinen. Vaikka kuinka lisäisi liikuntaa ja söisi vähän, niin paino nousee. Juju saattaa olla juuri siinä, että se tulisi tehdä toisinpäin. Kokeile muutamaa kevyempää viikkoa ja aerobista liikuntaa sekä syö enemmän. Nimenomaan puhdasta ruokaa. Jos kehosi on säästöliekillä, painonlasku on yleensä todella hidasta. Asiaan auttaa yleensä ruokamäärän hillitty lisääminen ja liikunta, mutta jos nyt jo liikut paljon, niin ruoan määrän lisääminen saattaisi auttaa. Asiaan voi vaikuttaa myös se, että jos pudotettavaa ei ole paljon, sitä on haastavampi tiputtaa.
Hirmusti tsemppiä projektiisi! 🙂 Itsekin joskus vaakaa tarkkailleena on todella masentavaa kun se ei heilahda mihinkään suuntaan. Suru iskee jos heilahtaa suurempaan. Tuolla treenimäärällä olen varma, että jos ruokavaliosi on kunnossa ja urheilet säännöllisesti, niin huomaat kehossasi paljon muita muutoksia kuin pelkän painon. Vaaka on loppujen lopuksi aika huono mittari kertomaan mistään. Kannattaa mielummin ottaa kuvia tietyin väliajoin ja mukaan vaa’an tilalle vaikkapa mittanauha! Olen nähnyt ja kuullut kymmeniä tarinoita siitä miten kehonkoostumus ja ulkonäkö ovat muuttuneet aivan täysin, mutta siinä puntarilla ei ole heilahtanut mikään. Joten katse eteen ja suupielet ylöspäin, you can do it!

Kiitos tuhannesti loistavista kysymyksistä! Tämä oli mullekin vaihteleva ja piristävä oppikokemus. Jos jollekin tulee vielä mieleen joitain kysymyksiä, niin laittakaa ihmeessä tulemaan joko kommenttiboksiin tai mulle s-postiin. Sähköposti osoite löytyy tuosta oikeasta laidasta! Toivottavasti vastauksista oli teille apua, rentouttavaa tiistai-iltaa ystävät ♥

Pauliina

2 vastausta artikkeliin “Vastauksia kysymyksiinne”

    • Kiitos Marika ♥ Pikaista paranemista ja kiitos postaustoiveesta, lisätään siis pikku reseptejä! 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 
Tykkää jutusta