Mitä syödä ennen treeniä

Pitihän tämänkin jästipään käydä oman kuolevaisuutensa rajamailla alkuviikosta, kun päätin ennen treenejä vaihtaa lounaan välipalaan. Oli olevinaan kamala kiire ja välipala oli nopeampi vetää huiviin ennen treenejä. No kaikkihan arvaa miten siinä kävi… Neljän ensimmäisen liikkeen jälkeen tein kuolemaa pukuhuoneen penkillä ja taistelin 20 minuuttia oksennusta vastaan. Hetkiä, kun olen ollut ihan varma, että taju lähtee. Ja pian. Tämä kokeilu ei siis ollut minun kroppaani varten. On varattava aikaa sille lounaalle, eikä hätäpäissään korvata sitä välipalalla varsinkaan, jos on menossa treenaamaan.

Aloitin treenin raskaimmilla liikkeillä, kyykyillä ja hypyillä. Isoilla lihasryhmillä ja toiminnallisilla liikkeillä, jotka vievät kaikki voimat jo muutenkin normaalisti. Huonolla valmistautumisella vievät voimat ihan pukuhuoneen lattialle asti. Kiitän fiksuuttani, että olin muistanut ottaa palautusjuoman valmiiksi treenikassiini mukaan ja sain tuskissani sen kulauteltua alas pikku hiljaa. Palautusjuomani sisältää proteiinia sekä hiilihydraatteja ja nestemäisessä muodossa ravinteet imeytyvät paremmin, joten olokin alkoi kohentumaan huomattavan nopeasti. Mitä tästä opimme, ja todella vaikeimman kautta: muista syödä kunnolla ennen treeniä!

Vinkkejä ruokailuun ennen treeniä:

1. Nesteytys
Treenipäivänä, sekä muutamaa päivää ennen on syytä muistaa riittävä veden juonti. Treenin suoritukseen vaikuttaa muutaman päivän nesteytys, joten on hyvä muistaa riittävä vedenjuonti päivittäin. Myös treenin aikana kannattaa hörppiä vettä, tai urheilujuomaa. Urheilujuoman ravinteet imeytyvät paremmin kuin vesi ja auttavat jaksamaan. Nestehukka laskee treenintehoja huomattavasti, aiheuttaa väsymystä ja heikkoa oloa. Kannattaa hörppiä vettä pieniä määriä silloin tällöin eikä koko pulloa kerralla. Sen jälkeen saa rampata pissalla tuon tuosta ja kropan nesteytys menee reisille.

2. Energiansaanti pitkin päivää
On tärkeää syödä 3-4 tunnin välein, jotta kropalla riittää energiaa tasaisesti, pysyy virkeänä ja saa treenistä parhaan tehon ja hyödyn irti. Suosi terveellistä, puhdasta ja monipuolista ruokaa 5-6 kertaa päivässä, omasta päiväaikataulusta riippuen.

3. Mitä
Mitä lajia treenataan. Juoksu, kävely, aerobinen jumppa vai kuntosalin punttitreeni. Aerobisissa lajeissa, kuten jumpissa ja juoksussa on hyvä korostaa hiilihydraattien merkitystä.

4. Milloin
Kunnon aterian ja treenin väliin kannattaa jättää muutama tunti, jotta ruoka ehtii sulaa, eikä täysi vatsa haittaa treeniä. (Tästä syystä itse vaihdoin lounaan liian kevyeeseen välipalaan). Jos haluaa syödä pienen välipalan ennen treeniä, kannattaa valita välipala, jossa on 20g proteiinia ja 20g hiilareita, se on hyvä ja helppo nyrkkisääntö. Esimerkiksi lasillinen maitoa tai mehukeittoa sopivat hyvin, ei suklaapatukkaa. Se sisältää runsaasti rasvaa ja liiallinen rasva vaikeuttaa treeniä sekä ruoan sulamista. Myös proteiinipatukka, smoothie, maitorahka + marjat, omena tai banaani sopivat nopeiksi välipaloiksi ennen harjoitusta!

Itse kokeilemalla selvität millainen ateriarytmi juuri sinulle sopii treenipäivinä. Syömättömyys kannattaa unohtaa kokonaan, sillä kehomme tarvitsee polttoainetta treenisuorituksissa sekä arkipäivän askareissa. Syömättömyydellä emme kiinteytä vartaloamme, vaan ainoastaan luovumme lihasmassasta ja pahimmassa tapauksessa korvaamme sen rasvakudoksella. Tuskin kukaan tätä tavoittelee? Ravinto vaikuttaa kokonaisvaltaisesti hyvinvointiimme, eikä sen merkitystä voi koskaan ylikorostaa. Huolehtikaa kehostanne, niin se huolehtii teistä!

Millaisia välipaloja/lounaita te suositte ennen treeniä? Käytättekö palautusjuomaa?

Pauliina

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 
Tykkää jutusta