Uusi lempparimarja – TYRNI

Minä – marjojen suurkuluttaja. Tähän aikaan vuodesta on haasteellista löytää tuoreita marjoja, tai jos vaikka löytääkin, niin saa pennosiaan kyllä kassalla kaivaa. Tämän vuoksi odotan kesää, jotta kotiin saa raahattua torilta tuoreita marjoja tonnikaupalla ja osan voi laittaa pakkaseen. Jos ne ikinä sinne asti selviävät…

Tässä marjojen suurkuluttajan roolissa tulee esiin pieni kyllästyminen. Vaikka mustikat, puolukat, mansikat, vadelmat, boysenmarjat ja karpalot on jo kokeiltu niin silti kaipasin jotain uutta vaihtelua. Pakastealtaalla saa oikein metsästää ”sitä jotain uutta”, koska tuossa taitaa aikapitkälti olla tämän hetkinen pakasteallas valikoima. Herukoita lukuunottamatta.

Silmäni osuivat söpöön valko-oranssiin pussiin, jonka hintakaan ei kukkaron nyörejä saanut kiristymään ja olihan sitä nyt ainakin kerran sellainen pussukka kannettava kotiin! Tyrnimarja, sinä uusi ihastukseni!

Tyrnin hedelmäliha ja siemenet sisältävät monipuolisesti iholle
ja limakalvoille hyödyllisiä rasvahappoja, jotka auttavat ja helpottavat kuivaa ja
ärtynyttä ihoa. Tyrni sisältää runsaasti C-vitamiinia, jota sadassa grammassa tyrniä on kolminkertainen määrä appelsiiniin verrattuna.
Tyrnissä on myös kuitua, K-vitamiinia, E-vitamiinia ja A-vitamiinin esiasteita eli karotenoideja, jotka ovat tehokkaita antioksidantteja ja tärkeitä ihon ja hiusten kunnolle.

On tutkittu, että runsaasti karotenoideja nauttivilla ihmisillä on hieman alhaisempi syöpäriski kuin niitä vähemmän syövillä. Oranssi, lempeän kirpsakka marja sisältää myös monityydyttymättömiä rasvahappoja, joita tarvitaan sydämen, verisuoniston, limakalvojen sekä ihon kunnossapitoon.

Jos vertaillaan mustikkaa, puolukkaa ja tyrniä, niin ravintoarvotaulukkoa katsomalla tyrni ottaa erävoiton. Tyrnissä on
eniten muun muassa kuitua, c-vitamiinia ja k-vitamiinia.

Mä tykkäsin syödä marjani suoraan pakastimesta hieman sulaneina, jolloin marjojen kuitu säilyy. Jos tyrnistä puristetaan esimerkiksi mehua, ravintoarvot vähenevät. Joten parhaimmillaan marja on ravintoarvonsa ja mielestäni makunsa puolesta kylmiltään pakastimesta!

Olin jopa yllättynyt miten mieto marja oli. Tai no mieto ja Juha Mieto, mutta olin varautunut pahempaan. Esimerkiksi puolukka ja karpalo ovat mielestäni paljon kirpeämpiä kuin tämä pieni ponteva marja! Ehdottomasti jatkoon.

Oletteko te kokeilleet tyrniä? Mikä teidän lemppari pakkasmarja on?

Pauliina

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 
Tykkää jutusta