Hyvinvointi ja onnellisuus

Mä uskon, että nämä kaksi sanaa liittyvät vahvasti toisiinsa. Onnellisuus on mielentila ja hyvinvointi kehon- sekä mielentila. Kun keho on kunnossa, niin on mielenkin helpompi olla. Kun taas mieli on kunnossa, on enemmän energiaa huolehtia kehon hyvinvoinnista.

Tavallaan molemmat erillään toisista, mutta nivoutuvat vahvasti myös yhteen. Mä huomaan ainakin itsessäni, että kun olen onnellinen ja mieleni voi hyvin, niin jaksan enemmän keskittyä ravitsemaan itseäni oikein. Kun taas mieli on maassa ja koko maailma itkee kanssani, tai ainakin siltä tuntuu, niin silloin tulee helposti syötyä mitä sattuu, vaikka silloin tärkeintä olisi keskittyä ravinnon monipuolisuuteen ja terveellisyyteen.

Ai miksikö? Siksi, koska myös mieli saa ravintonsa ja energiansa siitä, mitä laitamme suustamme alas. Kuumeessa, kipeänä ja flunssaisena tekisi hirmuisesti mieli herkutella ja vetää kaikkea minkä alas vain saa, kun todellisuudessa kaikkein järkevintä olisi keskittyä ravitsemaan kehoaan kunnolla, jotta elimistö saa ravinteita eli voimaa kuntoutua ja parantua. Vaikka kunnollinen ruoka ei niin maistuisikaan, on se paljon parempi vaihtoehto kuin levyllinen suklaata, joka ei ravitse kehoamme sitten kuulkaas ollenkaan..

Olen myöhemmin huomannut, että vaikeimpina aikoinani söin mitä sattui. Söin mikä alas meni. Keho ei siitä nauttinut, eikä mielikään. Mieli oli maassa ja kroppakin kitui. En ollut onnellinen eikä kroppani ollut hyvinvoiva. Kun elämänlaatuni koheni, opin syömään oikein, jaksoin taas keskittyä itseeni ja hyvinvointiini. Aloin ravita kehoani oikealla, kunnioittavalla tavalla ja mielialani koheni. Asiat eivät tietenkään ole täysin verrannollisia toisiinsa, mutta kulkevat vahvasti rinnakkain.

Minä en ainakaan nälkäisenä, tuskaisena, ahdistuneena ja kiukkuisena ole parhaimmillani enkä silloin kenellekkään antoisaa tai mukavaa seuraa. Kun olen saanut ruokaa ja kroppani energiavarastot on tyydytetty, jaksan taas keskittyä muuhunkin kuin huutavaan nälkään. Hymy on herkässä, jaksan nauraa ja iloita. Ja kuulkaas nälkäisenä nauraminenkin tuntuu suoritukselta, vaikka varsin iloinen ja nauravainen olen aina. Silloin ei kropalla ole energiaa yhtään mihinkään, kun kaikki energia menee itseni hillitsemiseen, etten jollekin raukalle ala räyhäämään nälkäpäissäni. Tulee ihan mieleen se Snickersin mainoksen vihreä örkki. Olen vähintään 10 kertaa sellainen, kun mulla on nälkä. Ja silloin ei todellakaan mikään Snickers tilanteeseen auta. Se vetää sokerit puoleksi tunniksi uusiin nanosfääreihin, josta ne sitten tippuvat lehmän hännän lailla uusiin nanosfääreihin miinuksen puolelle noin puolen tunnin-tunnin kuluessa. Jokainen löytää tähän syyn, kun vilkaisee ah, niin herkullisen Snigun ravintoarvoja.

Kun elämä potkii päähän, on siitä helpoin selvitä kuuntelemalla omaa kroppaansa. Se kaipaa ravintoa, oikeanlaista ravintoa myös heikkoina hetkinä. Vaikkei mieli tekisi yhtään syödä monipuolisesti ja terveellisesti, vaan lähikaupan karkkihyllyt karjuu nimeänne kilometrien päähän, niin ottakaa se karkkipussi vasta monipuolisen aterian jälkeen. Hyvinvointi lähtee sisältä ja sillä, mitä te suustanne alas laitatte, on kaikkein suurin merkitys. Moni ei edes tiedä, miten hyvin kroppa voisikaan voida, kun eivät ole koskaan kokeilleet ja antaneet sille mahdollisuutta.

Mä olen todella hyvä elävä esimerkki siitä, etten joskus uskonut mitä oikeanlainen ravinto saakaan aikaan. Söin karkkia ja leipää, oikeastaan pelkästään. Olin väsynyt, pinna kokoajan kireällä, mikään ei kiinnostanut. Oli myös niitä aikoja kun ”piti laihduttaa”. Paastottiin koko päivä iltaan asti ja illalla sorruttiin herkkuihin ja ahmimaan mitä jääkaapista tuli eteen tai mitä kaupan hyllyltä tarttui mukaan. Illan mieliteot rakentuvat päivän aikana. Jos pitkin päivää ei kunnioita ateriarytmejä, se kostautuu illalla makeanhimona. Fakta. Tämänkin vuoksi on tärkeää syödä 3-4 tunnin välein ja 5-6 kertaa päivässä pieniä aterioita.

Mä olen tällä hetkellä todella onnellinen ja koen olevani hyvinvoiva. Olen onnellinen omasta elämästäni, ja ihan tästä yhdestäkin päivästä. Mulla oli mielettömän rentouttava, nauruntäytteinen, iloinen ja mielenkiintoinen päivä tänään yhden parhaimman ystäväni kanssa. Päädyttiin mini roadtripillamme Brinkhalliin Turun Kakskertaan, jossa kumpikaan ei ole ennen käynyt. Olemme kuulleet paikasta, mutta siellä visiteeraaminen oli molemmille ensimmäinen kerta. Paikassa on kuvattu muun muassa Käsky -elokuva ja koko Hovimäki -televisiosarja.

Toivottavasti jo kuvat kertovat paikan kauneudesta jotain, mutta jos asutte Turussa tai edes lähiseudulla, menkää ihmeessä käymään. Tämän päiväinen aurinko kruunasi koko retkemme ja sain taltioitua ihan mielettömän idyllisiä kuvia paikasta! Mutta kuten aina, sitä aitoa tunnelmaa ei linssin läpi saa taltioitua, vain kokemus antaa sen saman, joten suosittelen lämpimästi.
Brinkhallin kartanon kauneus ja idyllisyys sai molempien suut loksahtamaan auki. En ihmettele hetkeäkään miksi noin upeassa ympäristössä on haluttu useampi TV-taltiointi tehdä. Aivan mieletöntä, voisin muuttaa tuonne!

Onnellisiin hetkiin ja aurinkoisiin kuviin, muistakaa pitää itsestänne huolta. Aina silloinkin kun elämä potkii päähän. Potkikaa takaisin ja muistakaa, että hyvinvointi lähtee sisältä ja on paljon helpompaa kohdata ja ylittää ne haasteet sekä vaikeudet kun perusta on kunnossa!

Pauliina

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 
Tykkää jutusta