Mikä on terveellistä?

Pohdin tätä itsekin ja asiakkaat useasti tätä myös kyselevät. Loppujen lopuksi, kun tätä alkaa miettimään, niin käsite onkin yllättävän laaja. (Nyt sekoitan jonkun pään omalla liiallisella ajatuksenjuoksullani).

Mikä on terveellistä?

1. Se, että on mahdollisimman vähän kaloreita?
2. Se, että on mahdollisimman vähän sokereita?
3. Se, että ei ole sokereita, mutta on makeutusaineita?
4. Se, että on mahdollisimman vähän hiilihydraatteja tai rasvoja?
5. Se, että ruoka on mahdollisimman puhdasta, luomua ja siinä on mahdollisimman vähän etikettejä?

Sanoisin, että valitettavan moni vastaa numero yksi. Useimmiten ensimmäisenä ravintosisällöstä tuijotetaan kaloreita, eikä sitä, mistä tuote koostuu. Se, että jossain tuotteessa X on 20kcal/100g, ei tarkoita, että se olisi terveellisempää tai parempaa, kuin vastaava tuote Y, jossa on 100kcal/100g.
Monesti varsinkin naiset mieltävät kalorittomat vaihtoehdot terveellisimmiksi, miksi? Koska turhat kalorit lihottavat ja turhia kaloreita saa muun muassa virvoitusjuomista, joista on helppoa valita light-versio.

Näissä kalorittomissa versioissa yleensä sokeri, josta puhuin TÄÄLLÄ on korvattu teollisilla makeutusaineilla, jotka tekevät tuotteesta vähäkalorisemman. Jos luitte tuon postauksen, kaloriton versio ei todellakaan ole yhtäkuin terveellinen.

Terveellinen ei tarkoita vähäkalorista. Jäävuorisalaatti on vähäkalorista, mutta ei mikään terveyspommi. Ravinteita siinä on hyvin vähän, ja tätä kautta se ei myöskään ravitse kehoamme samallalailla, kuin esimerkiksi tummempi ystävänsä Lollo Rosso -salaatti. Hirveän usein mennään siihen halpaan, että ”tässä ei oo kaloreita, tää on terveellistä”. Ja tuo on täysin huuhaata. Mistä te luulette sen tuotteen koostuvan, jos siinä ei ole lainkaan kaloreita? Oliskohan kyseessä mitenkään luonnollinen tuote?

Terveellistä ruokaa on mahdollisimman puhdas ruoka, mahdollisimman prosessoimaton ruoka. Sellainen ruoka, jossa ei ole etikettiä päällä. En sano, ettei broileri nyt tässä tapauksessa olisi terveellistä, koska sen pakkauksessa on etiketti, mutta sitä ei ole prosessoitu miljoonin eritavoin, kuten esimerkiksi joitain suklaapatukoita.

Terveellisyys ei myöskään tarkoita, että jos joku ON terveellistä, että sitä voisi vetää mielinmäärin. Mä tykkään suosia raakasuklaata ”tavallisen” suklaan sijaan, koska mä pidän sen mausta enemmän. Se on valmistettu niin sanotuista superfoodeista ja sanotaan olevan terveellisempää kuin tavallinen suklaa, mutta ei sitäkään voi kilokaupalla vetää vain terveellisyyden varjolla. Rajansa kaikella.

Terveellinen ruoka ei siis ole kaloritonta. Terveellisen ruoan kannattaa sisältää mahdollisimman vähän sokereita, kuten myös makeutusaineita. Terveellinen ruoka sisältää sopivissa määrin mahdollisimman puhtaista lähteistä otettua hiilihydraattia ja oikeanlaista rasvaa. Kumpikaan näistä ei itsessään lihota, ja niitä kuuluu sisällyttää tasapainoiseen ja terveelliseen ruokavalioon, jotta kehomme pysyy kunnossa. 

Terveellinen ruoka on ennenkaikkea helppoa. Maalaisjärjellä ostettua ja kotiin kannettua. Se ei ole rakettitiedettä. Jokaisen tulisi tietää, tai ainakin pitäisi herätä ajattelemaan miten terveellistä on tuote, jossa ainesosaluettelo on kilometrin mittainen, mutta kaloreita on 0. Avokado on terveellistä, vaikka se on hyvin kaloripitoista. Kaloripitoisen siitä tekevät rasvat, tyydyttymättömät rasvat, jotka ovat meille hyväksi. Avokadoa, raakasuklaata, superfoodeja, kookosöljyä tai muutakaan terveelliseksi lueteltua ei tule vetää napa pinkeänä, vaan ajatella järkevästi kokonaisuutena.

Kenenkään terveellistä ruokavaliota ei pilaa karkkipussi lauantai-illalla, sisälsi se sitten mitä E-koodeja tahansa, kunhan kokonaisuus on kunnossa. Terveellisen ruokavalion määrittelee kokonaisuus, ei yksittäinen ruoka-aine. Yksi ruoka-aine ei pilaa terveellistä ruoka-valiota, mutta ei myöskään pelasta sitä. Jos muuten syöt aivan tuhottoman väärin, milloin sattuu ja mitä sattuu ja viikonloppuna sallit itsellesi tiesmillä makeutetun ”terveelliseksi” buustatun jäätelön, ota nyt hyvä ihminen se ”kunnon” jäätelö siitä altaasta, äläkä sitä, missä on tuhottomasti teollisia makeutusaineita. Tässä kohtaa; mitä sä luulet sen ”terveysjäden” enää pelastavan?
Yksi ruoka-aine ei pelasta tai pilaa ruokavaliota suuntaan tai toiseen.

Minkä numeron te olisitte ensiajatuksella vastanneet, kun kysymyksenä on mikä on terveellistä?

Pauliina

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 
Tykkää jutusta