Viha-rakkaussuhde vartalooni

Se tunne, kun katsoo peilistä, eikä koskaan ole tyytyväinen. Aina joku pullottaa tai tursuaa jostain. Ihan kamala olo. Turhauttaa ja itkettää, harmittaa ja ällöttää. Kaikki epämukavat tunteet samaan aikaan, samassa peilikuvassa.

Miten sitä voikaan inhota, suorastaan vihata omaa vartaloaan niin paljon? Mä tiedän sen tunteen. Se tunne ei ole enää läsnä, on ollut hyvin voimakkaana ja pitkän aikaa, mutta onneksi ei ole enää.

Mä olen inhonnut omaa vartaloani. Jokaista kohtaa siinä ja tuntenut suurta häpeää. Tuntenut etten voi liikkua missään bikineissä, saatika esiintyä valokuvissa ilman nunnakaapua. Oikeastaan en osaa edes eritellä, koska elin suurimman kroppakriisini, ennen vai jälkeen synnytyksen. Teini-iässä mulle oli muodostunut jo raskausarpia, mutta raskauden loppuvaiheessa niitä tuli lisää, vaikka kuinka olin läästinyt purkkitolkulla rasvaa ja öljyä itseeni. Ihme kun en sulanut.

Kuten TÄSSÄ postauksessani kerroin, olen käynyt usean vuoden terapiassa ja tästä kroppavihasta on myös paljon puhuttu. En tiedä auttoiko terapia mua henkilökohtaisesti pääsemään kroppainhostani, mutta jotakuta se saattaa auttaa. Näin jälkeenpäin tuntuu, että kokemukset, ikä ja liikunta, ovat helpottaneet mua jättämään nuo tunteet taakse. Ei se helppoa missään kohtaan ole ollut ja varmasti takapakkeja tulee, mutta olen ylpeä itsestäni. Niin kuuluisi jokaisen olla.

Syytetään taas mediaa ja median luomia ulkonäköpaineita. Totta se on ja joka tuutista tulee sitä täydellistä vartaloa vielä lisää, suurenevissa määrin. Harva nuori tuntee itseään enää hyväksi ja riittäväksi tässä täydellisessä maailmassa, joka on oikeasti täyttä illuusiota.

Liikunta ja ruokavalio ovat auttaneet mua suuresti ylittämään tuon vihasuhteen kroppaani. Syömällä oikein ja liikkumalla monipuolisesti voin hyvin, olen onnellinen ja energiani keskittyvät johonkin muuhun kuin ulkonäköön tai sen kokoaikaiseen vahtaamiseen. Tottakai liikunta ja oikeanlainen ruokavalio muokkaavat kroppaa, mutta suurin työ on tehtävä omassa pääkopassa. Vaikka kroppa vuosien saatossa ja erilaisten treenien saatossa muuttuisikin, jos mieli ei ole hyväksynyt sitä vartaloa, joka sulla nyt on, ei se tule sitä hyväksymään muutoksen jälkeenkään.

Hyväksyntä ja rakkaus omaa kroppaa kohtaan ei ole kiinni peilikuvasta, vaan omasta ajatusmaailmasta. Jos sitä omaa ajatusmaailmaa ei muuta, ei se tule itsestään muuttumaan. Kun saavuttaa ”unelma vartalonsa”, tulee aina uusia unelmia ja täten ei tule koskaan olemaan tyytyväinen siihen mitä ja millainen nyt on.

Tavoitteita ja unelmia on aina hyvä olla ja kannustan pyrkimään niitä kohti. Kannattaa kuitenkin miettiä millaisia ne unelmat ovat. Jos kaikki keskittyy pelkästään ulkonäkökeskeisiin asioihin, uskotko oikeasti, että tulet onnelliseksi saavutettuasi ne? Jos et ole onnellinen nyt, uskon, että elämässä on paljon muitakin asioita joihin pitää kiinnittää huomiota, kuin pelkkä ulkonäkö. Mä en usko, että tietty peilikuva tai vaakaluku tupsauttaa onnellisuutta taivaasta, kuin lottovoittoa lauantaina.

Mä olen monien haastavien vuosien, kokemusten ja työn ansiosta oppinut tykkäämään kropastani sellaisena kuin se on. Mulla on vain yksi vartalo, toista en tule saamaan, niin miksi vihaisin tätä? Mä pystyn itse vaikuttamaan mun vartaloon, mutta en tee sitä vain ulkonäön vuoksi, vaan siksi, että haluan voida hyvin, jaksaa, olla energinen ja vahva sekä terve. Mä haluan kohdella ja ravita mun vartaloa oikein. Se kokoajan yrittää tehdä parhaansa mun sanelemin ehdoin.

Kaikkien ei tarvitse olla samasta muotista veistettyjä. Ei laihoja, fittejä, urheilullisia, pyöreitä tai muodokkaita. Jokainen saa olla sellainen kun on ja olla ylpeä siitä. Se, että on sinut oman kroppansa kanssa, sitä ei voi kaupan hyllyltä ostaa eikä netistä tilata. Se ajatusmaailma täytyy oman mielen kanssa taistella kuntoon. Se ei ole helppoa, eikä nopeaa, mutta vaivan arvoista. Kukaan ei tule rakastamaan tai vihaamaan teitä pelkän peilikuvan tai vaakalukeman vuoksi, miksi siis teet sitä itsekään?

Pauliina

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 1
Tykkää jutusta