6 varmaa vinkkiä kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin

Kokonaisvaltainen hyvinvointi. Vuosi, ehkä kaksikin sitten, mulla ei ollut hajuakaan, mitä tuo tarkoittaa. Tottakai luulin tietäväni, mutta en oikeasti tiennyt, tai ainakaan ollut koskaan kokenut. Elämässä meni miten meni. Elämän kriisejä oli viikoittain, ellei jopa päivittäin. Oli tuskaa rakkaudesta, äitiydestä, omasta vartalosta, tulevaisuudesta ja vähän milloin mistäkin.

Nyt tuo kaikki tuntuu todella etäiseltä, sumuiselta muistikuvalta ”Oliko tuota aikaa oikeasti ollenkaan?” Terapiavihkoni mukaan oli. Psyyke unohtaa traumaattisimmat tapahtumat ja hyvä niin. Olen ne elämässäni käsitellyt ja siirtynyt eteenpäin. Siirtynyt tänne, missä mun on hyvä olla, just nyt, juuri sellaisena kuin olen, näiden ihmisten ympäröimänä.

Juuri tänään (eli noin viikko sitten, koska postaus on ajastettu) juttelin ystäväni Eevan kanssa siitä, miten pitäisi enemmän oppia olemaan itsensä kanssa. Oppia hyväksymään tapahtuneet asiat, katsomaan eteenpäin märehtimättä. Sen mä olen oppinut. Hemmetti miten kauan se vei aikaa, tuskaa, kyyneleitä ja oppia, jota koulusta ei saa. Monta romahdusta ja havahdusta. Tätä kirjoittaessani tuntuu kuin olisin Budha-leirillä palvomassa Zen-jumalaa ja leijumassa lentävien mattojen päällä, jalat ristissä, kädet sivuilla, hyräillen ”Ommmmmm”. En kuitenkaan ole en, vaikka niin hippiäiseltä tekstini kuullostaakin.

Kokonaisvaltainen hyvinvointi on fyysistä, mutta myös psyykkistä hyvinvointia. Ihminen on kokonaisuus, halusi sen uskoa tai ei. Jos jompikumpi osapuoli ei ole kunnossa, ei ole täysin se toinenkaan. Murheet voi hukuttaa liikuntaan, mutta ne jahtaavat perässä.

Summa summarum, mitä minä olen oppinut:

1. Mieti itseäsi.
Ei ole itsekästä ajatella itseään. Mä olen aina ollut sellainen, joka ajattelee aina ensin muita ja viimeisenä itseään. Olen antanut muiden heitellä mua edes takaisin, ilmaisematta omaa mielipidettäni. Mieti, haluatko sinä ihan tosissaan tehdä sitä mitä teet, olla siinä missä olet, oli se sitten parisuhde, elämäntilanne, asunto, paikkakunta, työpaikka, mikä tahansa. Istu alas ja mieti, oletko siinä missä haluat olla. Tee ne valinnat, jotka itse haluat, älä niitä joita muut tarjoavat tai joihin painostavat.
”To find yourself, think for yourself.” – Socrates

2. Anna itsellesi aikaa.
Olipa kyse vartalon muokkauksesta, laihdutuksesta tai mielentilasta, anna itsellesi aikaa. Jos suret, anna itsellesi aikaa surra tai ikävöidä. Seuraavana päivänä ei tarvitse näyttää kaiken olevan ”ok”, jos ei todellakaan ole. Itseään ei tarvitse tsempata unohtamaan tai päästämään irti. Mitä kovemmin pyristelet, sitä tiukemmin pysyt siinä kiinni, tiedän kokemuksesta. Kun itselleen sallii kaikki tunteet, ne katoavat ja hellittävät ajan myötä. Jos tunteita väkisin pingottaa tai puskee, ne pitävät tiukemmin kiinni. Minkään ei ole tarkoitus tapahtua heti, hetkessä tai edes kuukaudessa.
”There is no need to drag yourself through life. Let go of the struggle and give yourself the time and love to find balance.” – Leon Brown

3. Kaikkia ei tarvitse miellyttää.
Voi huoh ja puuh, tiedän, että teitä on miljoona, jotka miettivät aina ensin muita ja roskakopan alimmaisena vasta itseään. Fakta on se, että ette ikinä milloinkaan tule miellyttämään kaikkia, joten miksi edes yritätte? Siitä ei ole hyötyä eikä apua yhtään kenellekkään, viimeisenä teille itsellenne. Kulutatte siinä eniten omaa ergiaanne ja satutatte itseänne. Aina tulee olemaan joku, jonka mielestä teette aina väärin, oli se mitä tahansa.
”I don’t know the key to success, but the key to failure is trying to please everyone.” – Bill Cosby

4. Tee omaa juttuasi…
Heti FitFashionille siirtymiseni jälkeen eräs lukija povasi miten tulen pärjäämään muiden mimmien rinnalla bloggauksen maailmassa. Vastasin hänelle näin:
”Mä odotan innoissani tulevia juttuja, mutta en kilpaile kenenkään kanssa. On niin kiva kuulua FitFashionin joukkoon, teen omaa juttuani ja oon siitä onnellinen 🙂 ”

Mä en osaa olla mitään muuta, kuin mitä mä olen, enkä edes halua olla. Haluan kehittyä ja kasvaa, mutta en esittää ketään muuta tai kilpailla kenenkään kanssa. Mun blogi on sitä mitä minä olen ja mä olen ylpeä siitä. Silloin kun teen sitä, jonka parhaiten osaan, olla minä, niin silloin siitä hyötyy jokainen, niin te, kuin myös minä itse.
”Be yourself, everyone else is already taken.” – Oscar Wild

5. …Rakasta ja ole ylpeä siitä.
Kaikkien ei tarvitse rakastaa pinkkiä tai kuntosalitreeniä. Kaikkien ei tarvitse olla fitness tai Victoria’s Secret. Ei tarvitse olla mitään muuta kuin on, sellaisena kuin on. Kenenkään ei kuulu muuttaa sitä mitä sinä olet, jos et itse halua.

Jos haluat käyttää crop topia, niin käytä! Kellään muulla ei ole oikeutta tulla kertomaan mitä sä voit tai et voi pukea päällesi. Jos susta tuntuu hyvältä kulkea aikuisten bodyssa turuilla ja toreilla niin GO FOR IT. Uskalla puolustaa itseäsi ja seistä omien sanojesi, arvojesi, tekojesi ja mielipiteidesi takana. Kenenkään muun ei niistä tarvitse tykätä tai olla samaa mieltä. Se, että rakastat sitä juttua mitä teet, se riittää. Silloin voit hyvällä omalla tunnolla olla ylpeä siitä. Uskalla olla ylpeä.
“Love what you do and do what you love. Don’t listen to anyone else who tells you not to do it. You do what you want, what you love. Imagination should be the center of your life.” – Ray Bradbury

6. Ole avoin
Jos et tiedä, kokeile, ota selvää, testaa, älä tuomitse. Älä herätä itsessäsi turhia ennakkoluuloja. Opi itsestäsi, opi muista. Yleensä se tuntematon, on avain sinne jonnekin, johon sä haluat päästä.
”Life begins at the end of your comfort zone.” – Neale Donald Walsch

Pauliina

4 vastausta artikkeliin “6 varmaa vinkkiä kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin”

    • Kiitos Tiima! Sait kommentillasi iiiison hymyn aikaan ♥

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 
Tykkää jutusta